Skip to content

Wanneer u een weloverwogen besluit heeft genomen om een hond aan te schaffen en dan ook nog bewust heeft gekozen voor een bouvier, dan zijn er diverse mogelijkheden. Wordt het een pup, een volwassen hond of een oudere hond? Kiest u voor een teef of voor een reu? Een werkhond of een huishond? De Nederlandse Bouvier Club bemiddelt niet alleen in pups maar ook bij herplaatsing van volwassen honden die wegens omstandigheden niet meer bij de eigenaar gehouden kunnen worden. Hiervoor werken we samen met de Stichting Bouviersupporters.

De aanschaf van een pup
De beslissing is genomen, er komt een bouvierpupje in huis! Dan rijst de vraag waar u de hond gaat aanschaffen en de zoektocht naar een geschikte fokker begint. Op onze website staan de bouvierfokkers vermeld waar u contact mee kunt leggen en onder de geboorteberichten staan de bouvierfokkers die op dit moment een nestje hebben. Heeft u iets meer geduld dan vindt u onder de dekberichten de nestjes die binnenkort verwacht worden. Wees niet verbaasd als u niet direct een pup kunt krijgen maar op een wachtlijst komt te staan.

Alleen afgaan op het feit dat de ouderdieren een stamboom hebben zegt niets. Een stamboom is niet meer of minder dan is dan een bewijs van afstamming. De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied verstrekt ook stambomen aan nakomelingen van ouderdieren met erfelijke aandoeningen of daar nog nooit op zijn gecontroleerd. Een stamboom zegt dus niets over de gezondheid van de gebruikte fokdieren. Wij adviseren om een pup aan te schaffen die voldoet aan de eisen van het VFR (Verenigingsfokbeleid) van de Nederlandse Bouvier Club. Bij de geboorteberichten en de dekberichten staat vermeld of de pups voldoen aan het VFR. Let u er ook op dat u de pup aanschaft met een verkoopovereenkomst zodat u ook garantie heeft op de pup. Zoek een fokker die bereid is om u na aanschaf van de pup te blijven begeleiden en samen met u naar oplossingen te zoeken mochten er zich problemen voor doen.
Houdt er rekening mee dat een fokker ook kijkt of de koper past bij de pup en de fokker kan ook weigeren om de pup aan u te verkopen. Er moet een wederzijdse match zijn!

Waarop letten?

  • koop nooit impulsief een pup, ook al zijn ze nog zo aandoenlijk en is het liefde op het eerste gezicht. Een bouvier is een levend wezen dat gedurende lange tijd uw zorg en aandacht nodig heeft, 365 dagen per jaar.
  • Bezoek de fokker en bekijk de moederhond goed, hoe is haar gedrag? Is ze rustig, nerveus, agressief, goed verzorgd, stabiel. Gedrag en conditie van de moederhond zeggen veel over de fokker en de kwaliteit van de pups.
  • Vraag naar de papieren van de ouderdieren, deze zijn ook te vinden op de site van de Raad van Beheer
  • Kies geen pup van een moederhond die uitsluitend in een kennel wordt gehouden en waar de pups hun eerste maanden ook alleen in de kennel doorbrengen. Deze jonge honden missen allerlei ervaringen met andere gezinsleden en huisdieren waardoor ze veel minder gesocialiseerd zijn.
  • Schaf geen pup aan die jonger is dan 8 weken, dat is in strijd met het VFR
  • Vraag de fokker naar de verkoopovereenkomst van de Nederlandse Bouvier Club en leg afspraken schriftelijk vast.

Bij de keuze van de pup is het belangrijk dat de pup past in uw leefomstandigheden. Is er al een andere hond in huis, zijn er andere huisdieren? Zijn er kinderen in huis of worden er binnenkort kinderen verwacht? Een pupje is heel aantrekkelijk maar kleine pupjes worden groot. Neem de onderstaande punten goed in overweging:

  • is er wel voldoende tijd en ruimte voor een pup (uitlaten, verzorgen, opvoeden)
  • kunnen wij het financieel volbrengen (aanschaf, dierenarts, voeding)
  • hebben wij zin om een (aantal) training(en) te gaan volgen (gehoorzaamheidstraining)
  • vinden wij het erg als het huis nooit meer zo schoon zal zijn als voorheen (bouviers kunnen zijn heerlijke modderaars zijn)
  • mag de hond altijd bij ons in huis of moet hij apart (bijv. garage)?
  • gaan we op vakantie en kan de pup dan mee?

Tijd en ruimte
Als u nog veel bezigheden buitenshuis heeft en dus niet vaak thuis bent, of u bent van plan uw pup in de schuur of garage te houden, dan is het af te raden een bouvier aan te schaffen. Als u halve dagen werkt een zal dat bij een oudere hond geen problemen geven, maar bij een pup zult u hem het alleen zijn toch moeten leren. En zeker in de beginfase, als u de pup net bij u thuis hebt, zal dat een hoop geregel geven. Een bouvier is een sociale hond die er erg op gesteld is om de mensen die zijn “roedel” vormen om zich heen te hebben. U maakt hem ongelukkig door hem daarbij weg te houden. Een kort verblijf in een buitenkennel kan geen kwaad bij niet te koude temperaturen, maar een buitenkennel is geen geschikte permanente plaats.
Realiseert u zich goed dat er aardig wat tijd en energie in gaat zitten om een pupje zindelijk te krijgen. Hij zal zijn behoefte dag en nacht moeten kunnen doen, ook als het regent. Dat betekent dus in het begin zeer regelmatig naar buiten met hem, wat slapeloze of gebroken nachten en misschien een paar keer per dag dweilen na een ongelukje in huis.
Het financiële plaatje
Aanschafkosten: deze kunnen per fokker verschillen.
Benodigdheden: Bench (voor de nacht en in de auto), mand, kleedje, voer- drinkbakken, riem, borstel, kam, speeltjes
Dierenartskosten: de eerste kosten dienen zich al meteen aan als de pup 9 weken oud is, dan moet hij zijn eerste inenting halen, en daarna met 12 weken nog een keer. Evenals regelmatige ontwormingskuren.
Voeding: Heeft u bedacht wat het per maand kost om een hond goede voeding te geven? Het eerste jaar is meestal het duurste jaar: puppyvoeding is iets duurder dan voer voor volwassen honden maar een volwassen bouvier eet natuurlijk meer.
Dierenverzekering: om niet voor financiele verrassingen te komen staan kunt u overwegen om een dierenkostenverzekering af te sluiten. Dit wordt ook geadviseerd door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Gehoorzaamheidstraining
Zeker als het uw eerste pup is, is het sterk aan te bevelen om een puppytraining te volgen en daarna een gehoorzaamheidstraining. Een bouvier die niet luistert is vervelend voor uzelf, voor de omgeving maar ook voor de bouvier zelf. Een puppycursus kan u op weg helpen om de pup spelenderwijs te leren wat wel en wat niet mag. Ga het liefst naar een cursus die gegeven wordt door een ervaren trainer en waar de gehanteerde techniek gebaseerd is op belonen en consequent zijn. Alleen op die manier krijg je de goed opgevoede hond uit het boekje en het is ook heel motiverend om zo samen bezig te zijn. Vaak worden deze trainingen buiten gegeven. Je moet dan wel tegen een beetje kou en nattigheid kunnen. Voor de bouvier is dat geen enkel probleem. De meeste bouviers volgen trainingen bij Kynologenclubs of hondenscholen in hun eigen regio. Bij de bouvierdressuurgroepen van de Nederlandse Bouvier Club trainen bouviers die uit een werklijn komen en gefokt zijn met wat andere karaktereigenschappen en een hogere drift om africhtingstrainingen te kunnen volgen.
Schoon!
Het woordje “schoon” hoort niet in de vocabulaire van een bouvier thuis. Een bouvier is in zijn element als hij lekker kan rennen en ravotten. Hoe meer modder en plassen, hoe gelukkiger ze zich voelen. Je kunt een bouvier niet altijd aangelijnd houden, hij moet kunnen dollen en rennen. Verharen doet een bouvier niet echt maar de vacht houdt wel veel zand vast. In huis zul je dus wel eens vieze poten aantreffen, pluizen onderwol van zijn vacht en zand uit de vacht. Het regelmatig borstelen en kammen van de vacht helpt natuurlijk een heel eind om dit te voorkomen.

De tuin
Het is een bouvier heel goed aan te leren dat hij niet in de tuin mag graven en u niet hoeft te helpen om de plantjes te verplanten. Zeker in het begin is het nodig om hem als pup ook hier bij te brengen wat wel en niet mag. Het vraagt wat organisatievermogen om de pup op te voeden en de mooie tuin in stand te houden. Wellicht is het handig om een stukje van de tuin af te zetten waar het geen kwaad kan.

Op vakantie
Vraag jezelf af wat te doen met de vakanties: gaat de bouvier mee, naar een dierenpension, of regelen we oppas bij familie of vrienden? Een bouvier houdt van nature niet zo van enorme warmte, hij voelt er meer voor om lange wandelingen en trektochten te maken in een koelere omgeving. Er zijn natuurlijk campings en vakantiehuisjes waar het geen bezwaar is om een hond mee te nemen en dan is het natuurlijk gezellig als hij mee kan. Als de hond niet meekan, ga dan op zoek naar een goed dierenpension waar hij in goede handen is. Hou er wel rekening mee dat een goede kennel eisen stelt aan speciale inentingen tegen rabiës en kennelhoest en gezondheidsverklaringen, hondenpaspoort etc. Naast deze kosten komen de verblijfskosten er ook nog bij.

Uitlaten
In veel steden en dorpen bent u verplicht de ontlasting van uw hond op te ruimen, dat betekent altijd een hondenpoepzakje meenemen om de ontlasting op te ruimen. Ook geldt er in veel dorpen en steden een loslaatverbod: dit betekent dat u de hond alleen op uitlaatplaatsen en in losloopgebieden vrij kan laten lopen. Veel van die losloopgebieden zijn niet vlak naast de deur, dus dat betekent met de auto ernaar toe. In het begin vinden de kinderen het wel leuk om de pup uit te laten maar de ervaring leert dat de lol er gauw vanaf gaat en ze andere interesse krijgen. Wees u bewust van het feit dat een bouvier beweging nodig heeft en u blijft daarvoor verantwoordelijk.

Ja, wij krijgen een pup!
Heeft u bovenstaande punten goed overwogen  dan kan de oriëntatie naar een leuke bouvierpup beginnen.
Ga niet over één nacht ijs, maar neem er rustig de tijd voor.

Heeft u behoefte aan meer informatie neem dan contact op met:
Johan Nijssen
E-mail
Tel.: 06-14657053

Back To Top