Skip to content

Met je Bouvier naar de show

Naar de “Show”

Eigenlijk begint het allemaal al als je zo’n lief klein “bolletje wol” gaat kopen, en dan bedoelen we een Bouvier puppy, want wees eerlijk. Iedereen is toch verliefd als hij/zij zo’n kleine bol wol op poten ziet lopen. En als je dan je puppy hebt opgehaald bij de fokker, en je komt thuis en je gaat wandelen met de kleine boef, dan hoor je al gauw alle complimenten over hoe mooi en lief hij/zij wel niet is. En wees nou eerlijk dat soort complimenten horen we allemaal erg graag. En na verloop van tijd wordt je dan best nieuwsgierig over hoe een “echte Keurmeester” nu over jou Boef zou denken. Dan zijn de eerste stapjes naar een “echte show” gauw gezet. Je hebt het er eens over als je de fokker belt of als je daar toevallig nog komt om je boef te laten knippen. De meeste fokkers vinden het heel leuk als je met “hun” kroost naar een show wilt en willen je met alle liefde helpen met alle voorbereidingen.

KNIPPEN

Want ja je wilt natuurlijk wel dat je Boef er heel netjes bijstaat op zo’n keuring, dus hij/zij zal in het goede model geknipt moeten worden, dus niet te lang maar zeker niet te kortgeknipt. Meestal kan de fokker je wel helpen aan een adres waar ze de Bouvier in “showmodel” kunnen knippen, of hij kan het zelf. WAAR? En dan nog de vraag

“WAAR”

Gaan we de boef inschrijven op een show? In de honden tijdschriften kun je de plaatsen en de data vinden van de Internationale shows en de regionale shows ook wel clubmatch genoemd. Daar staan ook telefoonnummers bij waar je de inschrijfformulieren kunt aanvragen.

CLUBMATCH OF INTERNATIONALE SHOW?

Als je voor het eerst naar een show gaat kun je het beste naar een Clubmatch gaan, die zijn wat kleinschaliger als een Internationale show. De Nederlandse Bouvier Club organiseert ook elk jaar 2 evenementen, de Kampioensclubmatch en de Evenementendag. Daar kun je de eerste ervaring opdoen met het showen van je hond. Want de boef zal er niet alleen netjes uit moeten zien, hij/zij moet zich ook een beetje weten te gedragen in de showring, nu is dat niet moeilijk, maar je moet wel weten wat er van je verwacht wordt.

RINGTRAINING

Bij de meeste erkende hondensportscholen wordt hier de zogenaamde “ringtraining” voor gegeven, en het is wel raadzaam om daar een paar lessen te volgen, want de hond zal netjes stil moeten kunnen staan terwijl de keurmeester hem/haar keurt en hij zal netjes met de baas mee moeten kunnen lopen in “draf”.

INSCHRIJVEN

Nou we zijn er klaar voor de boef is netjes geknipt en hij kan zich ook nog een beetje gedragen, dus we gaan naar onze eerste show!! We gaan inschrijven op een Clubmatch. Denk er alleen wel bij na dat je hond in het bezit moet zijn van een stamboom en de bouvier die naar show gaat mag niet blond van kleur zijn, want blond staat als Fout in de rasstandaard. En de honden die geboren zijn na 1 september 2001 mogen NIET meer gecoupeerd zijn aan de staart. Dus alleen bouviers met hun oren en hun staart mogen nog ingeschreven worden als ze geboren zijn na 1 september 2001. Is je hond geboren VOOR 1 september 2001 mag hij WEL gecoupeerd zijn aan de staart maar NIET aan de oren. Als je het inschrijfformulier binnen hebt gekregen is het verstandig dat je de stamboom van je hond erbij pakt want alles moet officieel ingevuld worden.

Dus
* Het ras;
* of je een reu of teef hebt;
* de volledige naam van je hond;
* de volledige naam van zijn vader en moeder;
* het Stamboomnummer (NHSB);
* de geboortedatum;
* de fokker;
* de eigenaar en het adres.

Als dat allemaal is ingevuld kijk je in welke klas je hond thuis hoort:
· puppyklas 6-8 maanden;
· jeugdklas 9-17 maanden;
· tussenklas 18-23 maanden;
· openklas honden boven de 18 of 24 maanden;
· de kampioensklas alleen voor kampioenen;
· de gebruikshondenklas voor honden boven de 15 maanden die een IPO diploma hebben behaald;
· de fokkersklas daar moet de hond in het bezit van de fokker zijn;
· de veteranen klas voor honden boven de 8 jaar
A als je alles ingevuld heb stuur je het op en betaal je het inschrijfgeld, ongeveer 1 week voor de show krijg je dan de inschrijfkaart thuis gestuurd.

NAAR DE SHOW

De dag voor de show gaan we alles klaarleggen wat we de “grote” dag nodig hebben.

· De inschrijfpapieren van de show, want die hebben we nodig om ‘binnen’ te komen.
· Een kam en een borstel, om onze boef nog even netjes te kunnen kammen voordat hij/zij de showring in moet.
· Een drinkbak en eventueel wat voer.
· Een kleedje of eventueel een bench waar de boef in kan slapen als hij nog niet hoeft te showen.
Bij de (inter) nationale shows zijn meestal benches aanwezig.
· De halsband en de lijn van de boef.
· Het fototoestel, want we willen wel mooie foto’s maken voor later.
· En je portemonnee.
Dan gaan we naar de show, en als we daar aankomen moeten we eerst door de keuring van de dierenarts. En eenmaal binnen zoeken we ons plekje want op de inschrijfpapieren staat een nummer, dat is het nummer van de hond als hij gekeurd wordt dus dit nummer goed in de gaten houden! Bij de internationale shows is er voor iedere hond een eigen bench en op de bench kun je nummer van de hond vinden. Op de clubmatch maakt het niet uit waar je gaat zitten want daar zijn geen benches uitgezet. Als we ons plekje gevonden hebben gaan we kijken in de catalogus die we gekregen hebben waar de Ring is waar onze boef gekeurd gaat worden en leveren we de inschrijfkaart af, want dan weten ze dat je hond aanwezig is. Daarna heb je nog even de tijd om je boef te kammen en dan gaat het keuren beginnen. Het keuren gaat op de volgorde die in de catalogus staat en dat is eerst de reuen en dan de teven, in de verschillende klassen:

HET SHOWEN

Als de groep waar je boef bij ingeschreven is, aan de beurt is dan ga je de showring in en ga je op volgorde van de nummers staan, meestal laat de keurmeester alle honden eerst met zijn allen tegelijk een paar rondjes lopen in draf en gaat dan de honden een voor een keuren. Als je aan de beurt bent zet je je boef netjes neer zodat de keurmeester hem goed kan zien, dan laat de keurmeester je een paar keer individueel lopen, vaak is dat een keer recht op en neer zodat hij het gangwerk aan de voor en achterkant goed kan zien en dan nog een keer een rondje of een driehoek zodat hij het gangwerk ook aan de zijkant goed kan zien, dus wel zorgen dat je zelf niet tussen de hond en de keurmeester staat, want de keurmeester moet de hond goed kunnen zien. De keurmeester schrijft een stukje over wat hij of zij van de hond denkt en hij geeft er een kwalificatie aan:
· Uitmuntend
· Zeer goed
· Goed
· Matig
· Slecht
Als alle honden gekeurd zijn dan gaat hij de beste 4 eruit halen, dus dan moet je de hond nog een keer netjes neerzetten zodat hij hem nog een keer kan zien tussen alle honden. Tijdens de (inter)nationale shows en de evenementen georganiseerd door de Nederlandse Bouvier Club krijgen de beste 4 honden per klas een mooie beker als aandenken. Als alle bouviers gekeurd zijn dan gaan word de beste reu en de beste teef gekozen en dat gaat als zo: Alle honden die nummer 1 zijn geworden in hun klasse (behalve de puppies en de veteranen) en daarbij de kwalificatie Uitmuntend hebben gekregen gaan terug de ring in en uit die honden wordt de beste gekozen, dus de beste teef en de beste reu. Daarna gaan de beste reu en de beste teef samen de ring in want dan wordt de beste van het ras aangewezen. En de hond die beste van het ras wordt mag dan later als alle rassen gekeurd zijn ons ras gaan vertegenwoordigen in de eindkeuring waar de beste hond per rasgroep wordt gekozen en later zelfs de beste van de hele show. Dan is de dag van de show weer voorbij en gaan we weer naar huis soms met een beker, soms met alleen een mooi keurverslag van onze hond, maar altijd een ervaring rijker en moe maar voldaan na een hele dag bezig te zijn geweest met onze kanjer, want een ding wat het keurverslag ook mag zeggen, het is en blijft een mening van 1 persoon en hoe je het ook bekijkt onze hond is en blijft toch echt onze kampioen ook al denkt een keurmeester daar anders over. We hopen dat de show een leuke ervaring voor u is geweest en dat u er over denkt om het nog eens over te doen.

TOT ZIENS OP DE VOLGENDE SHOW.

Back To Top